za 19 jun. | Leeuwarden, Nederland

Dag van de Architectuur 2021: Peddelen door de Periferie

Audiotours met de fiets, langs nieuwe architectuur in de stadsranden van Leeuwarden.
Dag van de Architectuur 2021: Peddelen door de Periferie

Tijd en locatie

19 jun. 00:00
Leeuwarden, Nederland

Over het evenement

Klimaatneutraal en coronaproof zijn de toverwoorden van het moment. Daarom biedt Attiek speciaal voor de Dag van de Architectuur 2021 twee audiotours die individueel (coronaproof) kunnen worden afgelegd op de fiets (klimaatneutraal). De routes, die werken met een gratis app op je mobiele telefoon, voeren langs architectonische hoogtepunten en bijzonderheden van de laatste twintig jaar. De app wijst de weg en biedt achtergrondinformatie over een selectie van gebouwen en plekken. Om drukte te vermijden worden de randen van de stad opgezocht. De afgelopen twintig jaar is Leeuwarden aan haar randen flink uitgebreid en ingebreid, dus hier is veel te zien en te beleven.

Architect aan het woord

De meeste objecten op de route zijn voorzien van een korte toelichting door Attiek, die naar keuze kan worden gelezen of beluisterd. Daarnaast hebben we van een aantal ‘krenten in de pap’ de architect bereid gevonden om een gesproken uitleg te geven. Je krijgt zo een unieke kans de architect te horen spreken over zijn of haar eigen ontwerp terwijl dat pal voor je neus staat. Er zijn onder meer toelichtingen opgenomen van Bauke Tuinstra en Doeke van Wieren (TWA Architecten), Karin Couwenbergh (Karin Couwenbergh Architect) en Bart Cilissen (Achterbosch Architecten).

Twee routes

Er is keuze uit een noordelijke en een zuidelijke audiotour, ieder met ongeveer twintig highlights. Start- en eindpunt is steeds het Stationsplein, zodat ook bezoekers van buiten met een OV-fiets kunnen deelnemen. De routes zijn vrij uitvoerig, maar kunnen worden afgesneden of ingekort. Ze blijven ook na de Dag van de Architectuur beschikbaar, via de website van Attiek. Alleen op de Dag zelf is in beide routes voor alle deelnemers een verrassing ingebouwd.

Periferie Noord: inbreidingsroute

De audiotour Periferie Noord is vooral een ‘inbreidingsroute’ die zicht biedt op nieuwe accenten in bestaand stedelijk weefsel. Denk bijvoorbeeld aan de woonflats Eeburg aan de Dokkumer Ee, het nieuwe wooncomplex Fenix op de locatie van de vroegere Fenixkerk, of nieuwe bebouwing in Schieringen Zuid en langs het Vliet. Daarnaast leidt deze route ook langs bijzonderheden als de aula van de Noorderbegraafplaats en het Kenniscentrum van de Energiecampus. Tijdens de Dag van de Architectuur wacht er op de binnenhof van het Bastioneiland een kleine verrassing.

Periferie Zuid: uitbreidingsroute

In de route Periferie Zuid staan de recente zuidelijke uitbreidingen van Leeuwarden centraal. Deze route voert door het waterrijke VINEX-uitbreidingsgebied van Zuiderburen, langs actuele ontwikkelingen in de Zuidlanden – met onder meer op botenloodsen geïnspireerde woonhuizen en schoolgebouwen als boerenschuren – en de nog maar net in aanbouw genomen nieuwe uitbreiding Middelsee. Onderweg daarheen gaat de route door het Potmargegebied, waar op de oever van de oude waterloop bijzondere nieuwe gebouwen staan. Bij het Brugwachtershuisje aan de Drachtsterweg wordt tijdens de Dag van de Architectuur voor een klein extraatje gezorgd.

Hoe kom je aan de routes?

Beide routes werken met de iziTRAVEL-app, gratis te downloaden in de AppStore (Iphone of Ipad) en Playstore (Android of Tablet). Om de door Attiek gemaakte routes voor de Dag van de Architectuur te kunnen zien, moet je na het downloaden van de app een code invoeren. Uiterlijk 18 juni maken we die code, plus nadere instructies, bekend op deze website.

Gratis deelname

Het gebruik van de app en deelname aan de Dag van de Architectuur is gratis en gebeurt geheel op eigen risico. Aanmelden is niet nodig. Ook na de Dag van de Architectuur blijven de routes op iziTRAVEL te raadplegen.

We wensen je alvast veel fiets-, kijk- en luisterplezier!

Deel dit evenement