top of page

vr 03 nov

|

Leeuwarden

Attiek-avond Bouwen in de bestaande stad / Het Amelandskwartier

Tickets zijn niet te koop
Andere evenementen bekijken
Attiek-avond Bouwen in de bestaande stad / Het Amelandskwartier
Attiek-avond Bouwen in de bestaande stad / Het Amelandskwartier

Tijd en locatie

03 nov 2023, 19:45 – 21:30

Leeuwarden, Prinsentuin 1, 8911 DE Leeuwarden, Nederland

Over het evenement

Onder "Nieuws" vind je van deze avond de beide presentaties en een link naar de podcast. 

Op vrijdag 3 november wijdt Attiek een avond aan het bouwen in de bestaande stad en de ontwikkelingen rond het Amelandskwartier.

Dat er in Nederland een groot en nijpend woningtekort bestaat, is bekend. Ook geen nieuws is dat er in vele richtingen wordt gezocht naar oplossingen. Het in Groningen gewortelde architectenbureau KAW brak in 2020 en 2021 met het onderzoek ‘Ruimte zat’ een lans voor het bouwen in de bestaande stad, voornamelijk – maar niet uitsluitend – in de naoorlogse wijken. Op die manier zouden er op termijn 1 miljoen woningen bijgebouwd kunnen worden. Een groot en rond getal, dat ook woonminister Hugo de Jonge graag in de mond neemt.

De grote getallen moeten tot werkelijkheid worden door een optelsom van vele afzonderlijke en vaak kleine projecten. In Leeuwarden wordt op dit moment in de bestaande stad gewerkt aan het Amelandskwartier. Op het Bonifatiusplein, nabij de Bonifatiuskerk, maakt een leegstaand winkelpand plaats voor een nieuw woongebouw naar ontwerp van Adema Architecten uit Dokkum. Voor andere delen van dit gebied liggen plannen te wachten van TWA Architecten uit Burdaard en het Leeuwarder bureau Lautenbag Architectuur. Wat behelzen die plannen en wat wil de gemeente in deze omgeving nog meer? En gaat deze binnenstedelijke bouw ook iets betekenen voor het lenigen van de woningnood?

Reimar von Meding, algemeen directeur van KAW Architecten, presenteert de visie van zijn bureau op de mogelijkheden van het bouwen in de bestaande stad. Aansluitend gaat Bert Bandringa, senior adviseur stedenbouw bij de gemeente Leeuwarden, nader in op de plannen voor het Amelandskwartier.

Na de presentaties is er gelegenheid voor vragen en discussie.

Locatie:

De Koperen Tuin

Prinsentuin 1, Leeuwarden

Deur open 19.45 uur

Aanvang 20.00 uur

De toegang is gratis. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Deel dit evenement

bottom of page