top of page

do 03 nov

|

De Koperen Tuin

Attiek-avond Vooruit naar Vroeger

Avond met presentaties en discussie over historiserende architectuur in Leeuwarden. Met medewerking van Bauke Tuinstra (TWA Architecten) en Silvester Adema (Adema Architecten).

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Attiek-avond Vooruit naar Vroeger
Attiek-avond Vooruit naar Vroeger

Tijd en locatie

03 nov 2022, 20:00

De Koperen Tuin, Prinsentuin 1, 8911 DE Leeuwarden, Nederland

Over het evenement

Op tal van plekken in Leeuwarden zijn de afgelopen decennia nieuwe bouwwerken verschenen die met minstens één been in het verleden lijken te staan. In het hart van de stad zijn er, bijvoorbeeld, de noordelijke pleinwand van het Zaailand (Soeters Van Eldonk architecten, 2011) en de nieuwbouw op de Kelders (Adema Architecten, 2015). Verder naar buiten wooncomplexen als het Kadekwartier aan de Harlingertrekweg (TWA architecten, 2020) en Nieuw Vossepark aan de Tesselschadestraat (Alynia Architecten, 2019).

Op de grotere schaal is er het nieuwe uitbreidingsgebied van de Zuidlanden (stedenbouwkundig plan BGSV, 2003), waar aansluiting is gezocht bij de architectuur van Friese dorpen en steden. Hier zijn eigentijdse vertalingen te zien van diverse historische woningtypen, terwijl de imposante Friese boederijschuur als een beeldreferentie werd voorgeschreven bij de bouw van scholen en andere voorzieningen.

Tegen de achtergrond van dit groeiende, tegelijk actuele én naar het verleden verwijzende décor, delen twee architecten hun vakinhoudelijke en persoonlijke kijk op dit fenomeen: Bauke Tuinstra (TWA architecten) en Silvester Adema (Adema Architecten). Allebei realiseren ze, onafhankelijk van elkaar, regelmatig projecten met een historiserende signatuur, in Leeuwarden en daarbuiten. Hoe zien zij hun positie tussen de verschillende stromingen die deze manier van ontwerpen en bouwen kent? Waarom kiezen ze voor een dergelijke aanpak en wat zijn volgens hen de kwaliteiten die ermee zijn verbonden?

Aansluitend op korte presentaties door de beide architecten is er gelegenheid voor vragen en discussie.

Deur open 19.45 uur

Aanvang 20.00 uur

De toegang is gratis. VOORAF AANMELDEN IS NIET NODIG (negeer de rode knop hieronder).

Deel dit evenement

bottom of page