top of page

za 17 jun

|

Diverse locaties in Leeuwarden

Dag van de Architectuur 2023 Leeuwarden

Binnen bij Bonnema

Dag van de Architectuur 2023 Leeuwarden
Dag van de Architectuur 2023 Leeuwarden

Tijd en locatie

17 jun 2023, 12:55 – 16:00

Diverse locaties in Leeuwarden

Over het evenement

Binnen bij Bonnema

Ter gelegenheid van de landelijke Dag van de Architectuur organiseert Attiek op 17 juni in Leeuwarden excursies langs en in enkele gebouwen van Abe Bonnema (1926-2001), Frieslands meest vooraanstaande architect van de twintigste eeuw. 

Luxe-appartementen, voormalige sociale dienst en meer

Tijdens de Dag kun je onder deskundige begeleiding binnenkijken bij het voormalige gebouw van de gemeentelijke sociale dienst aan het Vliet. Ook van twee luxueuze appartementen in FBA-State aan de Willemskade zwaaien de deuren open. In de wijk Bilgaard bekijken we een bankkantoor van Bonnema en in de omgeving van de Albert Schweitzerstraat wandelen we door Bonnema’s Metamorfose-buurt.

Panoramazaal Achmeatoren

Exclusief voor deelnemers is die middag ook de panoramazaal bovenin de Achmeatoren aan de Sophialaan opengesteld. Bonnema-kenner Dave Wendt presenteert vanaf deze locatie een korte inleiding op het Leeuwarder werk van de architect, dat vanuit de toren in alle richtingen zichtbaar is. Andere onderdelen van het magnifieke uitzicht bekijken mag natuurlijk ook. 

Programma en reserveren

Het programma van de Dag van de Architectuur duurt van 13 tot 16 uur. 

Deelname aan het programma is gratis.

Locatie nazit GEWIJZIGD

De locatie van de aansluitende nazit is gewijzigd. Die vindt, in tegenstelling tot eerdere berichten, vanaf 16.00 uur plaats bij Proeflokaal Wouters, Sophialaan 5. 

Opengestelde panden: reserveren verplicht

Voor het bezoeken van de (beperkt) opengestelde panden (Achmeatoren, voormalige sociale dienst en FBA-state) is reserveren verplicht. Zie daarvoor de aparte vermeldingen elders op deze website: op de homepage, onder 'komende activiteiten'. Klik daar op het evenement van uw keuze. Kaarten zijn beperkt beschikbaar!

Bankkantoor Bilgaard en Metamorfosebuurt: reserveren niet nodig

Voor de bezichtigingen van de Frieslandbank in Bilgaard en de Metamorfosebuurt (bouwwerken die we niet van binnen bezoeken) is reserveren niet nodig. Gidsen van Attiek starten hier nieuwe rondleidingen om 13 uur, 13.45 uur, 14.45 uur en 15.30 uur. Zorg dat u bijtijds op de locatie aanwezig bent. Het adres van het bankkantoor in Bilgaard is Brandemeer 98. Startpunt voor de Metamorfosebuurt is de kruising Albert Schweitzerstraat / Aletta Jacobsstraat.  

N.B.: Voor wie zich vooraf wil inlezen over het Leeuwarder werk van Abe Bonnema, is bij het Historisch Centrum Leeuwarden en de boekhandel de publicatie Fietsroute Leeuwarden – Architectuur van Abe Bonnema te koop. Voor deelnemers aan de Dag van de Architectuur is het boekje op 17 juni tussen 13 en 16 uur ook op de Achmeatoren verkrijgbaar, tegen contante betaling van € 7,50. 

Deel dit evenement

bottom of page