top of page

do 25 jan

|

Cultuurpodium Dorpskerk Huizum

Epo van Doumalezing

Epo van Doumalezing door Rijksbouwmeester Francesco Veenstra. Ook met Loes Oudenaarde en Zef Hemel.

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Epo van Doumalezing
Epo van Doumalezing

Tijd en locatie

25 jan 2024, 20:00 – 22:00

Cultuurpodium Dorpskerk Huizum, Huizum Dorp 67, 8934 BS Leeuwarden, Nederland

Over het evenement

Francesco Veenstra heeft, toen hij precies 50 jaar geleden in Leeuwarden  geboren werd, niet kunnen bevroeden dat hij in 2021 Rijksbouwmeester  zou worden. Laat staan dat hij op 25 januari a.s. de Epo van Douma  Lezing zou gaan houden. Toch gaat dat in Cultuurpodium Dorpskerk Huizum  gebeuren. De titel van zijn lezing luidt: ‘De toekomst van Leeuwarden’.

Het  accent zal daarbij ongetwijfeld liggen op (steden)bouwkundige  ontwikkelingen in het heden en op lange termijn. Zijn betoog wordt van  kritisch commentaar voorzien door prof. Zef Hemel, bekend planoloog die nu de Abe Bonnemaleerstoel aan de T.U. te Delft en de R.U.G. in Groningen vervult.

Na  de pauze is er een veelzijdig programma: eerst een toelichting op de  stadsateliers Leeuwarden door stedenbouwkundig supervisor Loes Oudenaarde,  daarna volgt een tweegesprek tussen Veenstra en Hemel waarin alle ruimte is voor discussie. Ook wordt stilgestaan bij de Leeuwarder jeugdjaren van Francesco Veenstra. Veenstra, aan de Rotterdamse Academie voor Bouwkunst opgeleid, ontwierp naast het stationskantoor en de stationshal te Delft, in het buitenland o.a. cultuurcomplex Home in Manchester en de Library of Birmingham. Floris Alkemade (bekend van tv-programma Zomergasten) ging hem voor als Rijksbouwmeester. 

Naast een rol als strategisch-planologisch adviseur voor de gemeente Amsterdam bekleedde Zef Hemel jarenlang de prestigieuze Wibautleerstoel aan de Universiteit van Amsterdam. Nu richt hij zich op een vernieuwende visie voor Noord-Nederland. Hij is o.a. bekend van de lange voettochten die hij met studenten en anderen door deze regio maakt.

De  edele Epo van Douma vluchtte vanwege zijn geloofsovertuiging naar Emden  en schonk een van de kerkklokken aan de Dorpskerk Huizum. Hij ligt daar  onder een zeer grote zerk begraven. Samenwerkingspartner voor deze  avond is de Leeuwarder architectuurvereniging Attiek.

De toegangsprijs is € 6,00. Toegangskaarten kunnen van tevoren digitaal worden gereserveerd via het Ticketkantoor: ticketkantoor.nl/shop/francesco

Reserveer op tijd! 

NB: RESERVEREN KAN NIET OP DE WEBSITE VAN ATTIEK!

Bij de kerk is weinig parkeerruimte. Bezoekers kunnen - op  loopafstand en gratis - parkeren op het ruime parkeerterrein tegenover Intratuin (zuidzijde Tijnjedijk). 

Inlichtingen: Peter de Haan, tel. 06-11592427 E-mail: dorpskerkhuizum@gmail.com

Ook informatie op: dorpskerkhuizum.nl en facebook.com/dorpskerkhuizum

Deel dit evenement

bottom of page