top of page

wo 25 jan

|

Leeuwarden

Nederland in 2023 welstandsvrij?

Zijn de huidige welstandscriteria nog relevant en houdbaar of moeten we toe naar een heel andere aanpak?

Inschrijven is niet nodig
Andere evenementen bekijken
Nederland in 2023 welstandsvrij?
Nederland in 2023 welstandsvrij?

Tijd en locatie

25 jan 2023, 20:00

Leeuwarden, Prinsentuin 1, 8911 DE Leeuwarden, Nederland

Over het evenement

Op 1 juli  2023 zal de Omgevingswet naar verluidt dan eindelijk ingaan. Een wet die meer uitnodigt tot het sturen op doelen dan op regels. Gemeenten met rijksmonumenten zijn verplicht een onafhankelijke adviescommissie in te stellen die minimaal over de rijksmonumenten adviseert. Aan de gemeenteraden de keuze om deze commissie ook in bredere zin over de omgevingskwaliteit te laten adviseren.

Zijn we dan eindelijk verlost van die betuttelende overheidsbemoeienis? Of moeten we juist vrezen voor Belgische wildgroei? Zijn de huidige welstandscriteria nog relevant en houdbaar of moeten we toe naar een heel andere aanpak? En welke waarden zijn bepalend voor omgevingskwaliteit?

Tim Willems-Kruize, atelierleider Team Ruimtelijke Kwaliteit bij stichting Libau / stedenbouwkundige BNSP in Groningen, zal het onderwerp met name inleidend benaderen. Wat zijn de  belangrijkste kenmerken van de nieuwe praktijk en welke ervaringen heeft hij met actuele pilot-projecten?

Stefan Stienstra, adviseur ruimtelijke kwaliteit bij Hûs en Hiem in Fryslân, gaat in op de betekenis van ruimtelijke kwaliteit en belicht varianten van stringent tot los omgevingsbeleid, onder meer in Leeuwarden.

Henny Bruynzeel, stedenbouwkundige bij de gemeente Smallingerland, vertelt over haar ervaringen met het welstandsvrije woongebied De Peinder Mieden in Opeinde. Wat waren de doelstellingen en hoe pakt dit uit in de praktijk?

Na deze beknopte presentaties is er volop gelegenheid voor vragen en discussie!

De toegang is gratis. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Deel dit evenement

bottom of page