top of page

vr 09 feb

|

Leeuwarden

Post 65 Jonge monumenten in Friesland 1965-2000

Post 65 Jonge monumenten in Friesland 1965-2000
Post 65 Jonge monumenten in Friesland 1965-2000

Tijd en locatie

09 feb 2024, 20:00 – 23:00

Leeuwarden, Prinsentuin 1, 8911 DE Leeuwarden, Nederland

Over het evenement

In mei 2022 vierde Attiek zijn 30-jarig jubileum met een symposium over de vraag hoe om te gaan met gebouwen en wijken uit de periode van de wederopbouw. Nu richten we de blik op een recenter verleden: Post 65.

De periode 1965 tot 2000 omvat belangrijke maatschappelijke, ruimtelijke en sociaal-economische ontwikkelingen met een weerslag op de fysieke leefomgeving.

De aandacht hiervoor is noodzakelijk om te voorkomen dat gebouwen uit deze periode worden gesloopt zonder dat we ons afvragen welke cultuurhistorische, architectonische en stedenbouwkundige waarden ze vertegenwoordigen.

Jan de Vries, projectmanager Post 65 Friesland bij de Bond Heemschut, vertelt over de huidige stand van zaken van dit omvangrijke onderzoek.

Welke zijn de belangrijkste cultuurhistorische en algemeen-maatschappelijke ontwikkelingen in Friesland in die periode? En welke criteria moet je hanteren bij de selectie van de objecten? Daarbij zal het niet uitsluitend gaan om gebouwen, maar evengoed om stedenbouwkundige ensembles, parken, landschappelijke elementen en kunstwerken.

Veel bouwwerken uit deze periode voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd en verliezen hun oorspronkelijke functie. Een belangrijk aspect hierbij is hoe binnen de onderkende waarden de objecten toch een nieuwe toekomst kunnen krijgen. Ook in Friesland en Leeuwarden zijn hier heel wat actuele voorbeelden van.

Voldoende stof kortom om na de presentatie met het publiek in gesprek te gaan! De avond zal worden geleid door Bert Looper. Aansluitend is er een informele nazit aan de bar.

Locatie: De Koperen Tuin, Prinsentuin 1, Leeuwarden

Deur open 19.45 uur - Aanvang 20.00 uur

Vooraf aanmelden is niet nodig

Deel dit evenement

bottom of page