top of page

vr 27 mrt

|

Leeuwarden, Netherlands

Watercampus Leeuwarden: blauwdruk voor een icoon?

Tickets zijn niet te koop
Andere evenementen bekijken
Watercampus Leeuwarden: blauwdruk voor een icoon?
Watercampus Leeuwarden: blauwdruk voor een icoon?

Tijd en locatie

27 mrt 2015, 19:00

Leeuwarden, Netherlands

Over het evenement

Het nieuwe Wetsusgebouw op de Watercampus in Leeuwarden wordt geroemd als internationaal toonaangevend knooppunt voor watertechnologie. De hoge Breeam score die de nieuwbouw ontving geeft de zeer hoge duurzaamheidsgraad van het gebouw aan. Bij de prijsvraag voor aanbesteding was naast de duurzaamheid ook de uitstraling van het gebouw van groot belang. In bedekte termen werd feitelijk gevraagd om een nieuw icoon voor de stad en haar ambities op het gebied van watertechnologie (Zo hoopt Leeuwarden zich in 2020 Europese Hoofdstad van Watertechnologie te noemen).

Discussie 

Vragen die Attiek zich stelt zijn: kan het Wetsusgebouw op deze plek en in deze vorm, de iconische functie vervullen die de opdrachtgever hoopt dat het gebouw krijgt? Kan je bij nieuwbouw al spreken van een icoon of ontstaat deze toekenning mettertijd? Heeft de stad Leeuwarden eigenlijk behoefte aan een dergelijk icoon, of doen we met ‘gewoon’ al gek genoeg?

Sprekers

De Friese architectencöoperatie GEAR die het gebouw ontwierp, geeft tijdens de komende Attiekavond tekst en uitleg over het gebruik, doel en ontwerpproces van het Wetsusgebouw.

Daarnaast geeft bestuurskundig adviseur (oa. verbonden aan TU Delft) en auteur van het boek ‘Stedelijke Iconen’ Dr. Wouter Jan Verheul inzage het ontstaan en de betekenis van stedelijke iconen. Want wanneer kan je eigenlijk spreken van een geslaagde stedelijke icoon? En wanneer gaat het mis?

Deel dit evenement

bottom of page