top of page
  • Foto van schrijverattiek

Attiek audiotours



Attiek biedt twee audiotours met fietsroutes langs nieuwe architectuur in de periferie van Leeuwarden. Ze werken met een gratis app op de mobiele telefoon en zijn het hele jaar voor iedereen beschikbaar. Lees hieronder een korte uitleg, of ga direct naar de vier stappen om alles in werking te zetten.


• Architect aan het woord

De meeste objecten op de route zijn voorzien van een korte toelichting door Attiek, die naar keuze kan worden gelezen of beluisterd. Daarnaast hebben we van een aantal ‘krenten in de pap’ de architect bereid gevonden om een gesproken uitleg te geven. Je krijgt zo een unieke kans de architect te horen spreken over zijn of haar eigen ontwerp terwijl dat pal voor je neus staat. Er zijn toelichtingen opgenomen van Herman Hertzberger (AHH), Liesbeth van der Pol (Dok Architecten), Bauke Tuinstra en Doeke van Wieren (TWA Architecten) en vele anderen.


• Twee routes

Er is keuze uit een noordelijke en een zuidelijke audiotour, ieder met ongeveer twintig highlights. Start- en eindpunt is steeds het Stationsplein, zodat ook bezoekers van buiten met een OV-fiets kunnen deelnemen.


• Periferie Noord: inbreidingsroute

De audiotour Periferie Noord is vooral een ‘inbreidingsroute’ die zicht biedt op nieuwe accenten in bestaand stedelijk weefsel. Denk bijvoorbeeld aan de woonflats Eeburg aan de Dokkumer Ee, het nieuwe wooncomplex Fenix op de locatie van de vroegere Fenixkerk, of nieuwe bebouwing in Schieringen Zuid en langs het Vliet. Daarnaast leidt deze route ook langs bijzonderheden als de aula van de Noorderbegraafplaats en het Kenniscentrum van de Energiecampus.


• Periferie Zuid: uitbreidingsroute

In de route Periferie Zuid staan de recente zuidelijke uitbreidingen van Leeuwarden

centraal. Deze route voert door het waterrijke VINEX-uitbreidingsgebied van Zuiderburen, langs actuele ontwikkelingen in de Zuidlanden en de nog maar net in aanbouw genomen nieuwe uitbreiding Middelsee. Onderweg daarheen gaat de route door het Potmargegebied, waar op de oever van de oude waterloop bijzondere nieuwe gebouwen staan.


• Hoe kom je aan de routes?

Stap 1 - Download de app

Beide routes zijn te vinden in de gratis app van IZI Travel, die je kunt downloaden vanuit de App Store (Iphone of Ipad) of de Playstore (Android of Tablet).


Stap 2 - Voer de code in


Voor Iphone / Ipad: Om de routes van Attiek te kunnen zien moet je in IZI Travel een code invoeren. Ga naar ‘Mijn Profiel’ (onderin de taakbalk). Onder ‘Instellingen’ (in het menu aan de linkerkant) staat de optie ‘code’. Hier voer je vervolgens de code 'arcnrd' in. Als je nu teruggaat naar ‘Alle Gidsen’ (onder in de taakbalk), kun je de routes makkelijk vinden door bovenin het zoekvenster ‘peddelen’ in te toetsen.


Voor Android /Tablet: Ga in het beginscherm van IZI Travel naar de drie streepjes links boven, kies ‘instellingen’, vervolgens ‘wachtwoord’ , en vul daar de code 'arcnrd' in. Ga terug naar het beginscherm, gebruik het zoek-icoontje en vul in ’peddelen’.


Stap 3 - Kies je route

Wordt het Noord of wordt het Zuid? Geen stress – de audiotours blijven permanent

beschikbaar, met de hierboven vermelde code.


Stap 4 - Startklaar maken

De routes worden ondersteund door GPS. De app wijst je met gesproken aanwijzingen de weg, de hele route lang. Het is mede om die reden handig om je telefoon in een houder aan het stuur van je fiets te bevestigen. Ook ‘oortjes’ of iets vergelijkbaars zijn handig. Banden oppompen en gaan!


• Nog wat handige extra tips:

– Zorg dat de batterij van je telefoon goed is opgeladen;

– Vergeet niet om bij het installeren de app toestemming te geven voor het gebruik van locatiegegevens. Dit is nodig voor goede werking van de app;

– Mocht de app niet naar behoren werken, dan kan het helpen om hem van je telefoon te verwijderen en opnieuw te installeren. Vergeet dan niet de code opnieuw in te voeren;

– Neem vooral de tijd om ook thuis op de bank de Attiek-routes te verkennen en de

mogelijkheden ervan te ontdekken. Er zijn routekaarten opgenomen,

projectbeschrijvingen, gesproken toelichtingen, fotomateriaal en soms zelfs filmpjes.


We wensen je alvast veel fiets-, kijk- en luisterplezier!

26 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page